Metoda ta jest mniej dokładna niż pomiar pehametrem. Szczegóły z tym związane będą omówione w dalszej części w opisie metod badań emulsji i ich składników. Należy tu przy okazji wspomnieć, że emulsje kationowe są w przechowywaniu tym trwalsze, im ich faza rozpraszająca (woda) jest bardziej kwaśna, to jest im stężenie jonów wodorowych tej fazy jest większe, tzn. im pH jest niższe. Natomiast emulsje anionowe odwrotnie tym bardziej są trwalsze, im pH jest wyższe, to jest im emulsja (a ściślej jej faza wodna) jest bardziej zasadowa. Emulgatory w wytwarzaniu emulsji należą do grupy składników dodatkowych, gdyż podstawowymi są asfalt i woda. Ilość emulgatora stanowi w emulsji niewielką część i mieści się w granicach 0,3-1,0% w stosunku do jej ciężaru. Ze względu na różne stężenie emulsji drogowych (zawartość asfaltu) ilość emulgatora do ich produkcji liczy się często w stosunku do użytego asfaltu. Emulgatory należą do substancji pow ierzchniowo-czynnych, posiadających zdolność obniżania napięcia powierzchniowego na granicy faz asfalt-woda. Bez emulgatora w zasadzie nie jest możliwe wytworzenie emulsji. Tylko w rzadkich przypadkach mogą się trafić asfalty, z których można wytworzyć normalną emulsję bez dodatku emulgatora. Asfalty takie z natury muszą mieć w swoim składzie inne substancje zastępujące emulgatory. Obecnie istnieje bardzo wiele przemysłowo-chemicznych środków powierzchniowo-czynnych, które mogą być użyte jako emulgatory do produkcji emulsji zarówno kationowych, jak i anionowych. Spośród dużej ilości tego rodzaju substancji należy wybierać najbardziej odpowiednie do produkcji zamierzonego rodzaju emulsji. Przede wszystkim powinno się brać pod uwagę, żeby emulgator należał do możliwie najbardziej aktywnych środków powierzchniowo czynnych, umożliwiających przez to użycie go w niewielkiej ilości do otrzymania potrzebnej jakości emulsji, był możliwie tani i opłacalny pod względem ekonomicznym, nadawał się do wytworzenia dobrej i stabilnej (trwałej) emulsji z gatunku asfaltu będącego do dyspozycji, nie powodował nadmiernego powstawania piany w czasie produkcji emulsji. [więcej w: bims poznań, głębokość przemarzania gruntu, jaka temperatura na piecu ]
Powiązane tematy z artykułem: bims poznań głębokość przemarzania gruntu jaka temperatura na piecu